Glennin Terveys
“Koira on sairas, kunnes se on terveksi todettu.”
Jokainen kasvattimme ostaja sitoutuu tukimaan koiransa, PRA:n, silmien, sydämen ja eturaajojen polvien osalta. Toki koiria saa ja voi tutkia vaikka kuinka paljon, mutta onko se tarpeellista ja palveleeko se rotumme terveyttä, ei ole aina kovin yksi selitteitä. Luonnollisesti sairaita koiria ei saa käyttää jalostukseen, mutta ottaen huomioon glennien pienen populaation on hyvin tarkasti mietittävä mitkä ovat jalostuksesta poissulkevia vikoja.
Raapaisen vain pintaa rotumme perinnölisistä sairauksista, enkä luo tähän kaiken kattavaa kirjastoa. Syvällisemmät tutkimustulokset ja tieteelliset julkaisut kasvattien omistajat löytävät omasta “intranetistämme”. Sekä kuinka tutkimukseen mennään ja eläinlääkärit, jotka niitä tekevät.
On erittäin tärkeää tutkia kaikii kasvatimme, ei vaan niitä joita käytetään jalostukseen. Mikäli tutkii vain koirat joita käyttää jalostukseen, ei saa kokonaiskuvaa miten terveys/sairaus suvuissa kulkee. Mielestämme sellainen on ainoastaan silmälumetta, voidaan sanoa, että vanhemmat ovat tutkittu ja terveitä, mutta itseasiassa ei tiedä mitään jalostuksensa kokonaisuudesta. Mietin usein, ollaanko oikeasti kiinnostuneita koirien terveydestä, vai halutaanko vaan näyttää että tutkittu on.
-
PRA
PRA on verkkokalvon surkastuman aiheuttava sairaus, joka aiheuttaa koiran ikääntyessä sen sokeutumisen. PRA on perinnöllinen sairaus, joka pitäisi olla jo hävinnyt rodustamme, sillä rodullemme on löytynyt geenitesti tähän. Tutkimme edelleenkin kasvattimme, jotta voimme varmistua myös virallisesti, ettei koirat kanna sairastuttavaa geeniä. Jalostukseen käytämme aina mieluiten terve /terve koiria, mutta myös terve/kantaja koiria, tämä sitä syystä, että rotumme on pieni ja harvinaisuuden vuoksi geenipoolimme on hyvin pieni. Meillä on 30 vuoden kasvatus työn aikana ollut 5 PRA tapausta.
-
Sydämen tutkiminen
Sydän sairauksien perinnöllisyys on selkeämpää kun monissa muissa sairauksissa. Tutkitun ja terveeksi todettu vanhempi voi periyttää sydänsairautta, jos suvussa sitä on. Tästä syystä on todella tärkeää tutkia kaikki kasvatit, ei vaan ne koirat jotka käytetään jalostukseen.
-
Eturaajat
Glenni etu tassu kuuluvat kääntyä hieman ulospäin. Tämä on peräisin, sen erinomiasesta kaivuu taidosta. Nyt kuitenkin nykyisin glenneillä kuitenkin on eturaajoissa kasvuhäiröitä. Tämä näkyy mm. pentuaikana ontumisena ja myöhemmin eturaat (yleinsä siis vain toinen raajoista) kääntyy rajusti ulos ja raaja on vääntynyt. Tästä enemmän ja mm. Marfidalin rahoittamasta tutkimuksesta joka tästä tehtiin HKI:n eläintieteellisessä eläinsairaalassa.
-
Polvet
Polvet ovat paljon vartijana ja siksi niiden tulee ollakunnossa. Lisäksi polvet reagoivat ensimmäisenä myös jos koiralla on esim. selkärangassa ongelmia (ei todettu glenneille).
-
Lonkat
Toinen kiistan alainen ongelma. Tämä on puhuttanut jo –90, jolloin keskustelu koski sitä, että lonkkien kuvantamis tapa ei ole tehty glennin rungolle. Tuolloin oli tarkoituksena aloittaa glennien lonkkien tutkiminen. Tällöin kennelliiton jalostussihteeri oli minuun yhtydessä, koska oli sitä mieltä että nykyisellä lonkkakuvantamisella ei saada glennien todellista lonkkien tilannetta, koska glennien lonkat / takaosa on hyvin erillainen kun ns. normi koirilla. Tämän jälkeen aihetta on käsitelty useiden asiantuntijoiden / eläinlääkäreiden kanssa ja johtopäätös on ollut sama. Näin ollen glennien lonkat C/C on vähintään normikoirien B/B. Kuitekin on huomioitava että mikäli saman koiran lonkkamaljat ovat erillaiset esim. C/D on mahdollista että vanhemmalla iällä se saattaa vaikuttaa liikkumiseen. On myös otettava huomioon glennin rungon malli. Kun glenni on hyvässä lihaskunnossa ja ei ylipainoinen, ei tämän hetkisten lonkkakuva tulosten perusteella yksikään luokitella lonkka vikaiseksi eikä lonkat tule vanhetesaankaan vaivaamaan.